« Takaisin

Lars Anders Tomter Sibelius-Akatemiaan alttoviulun vierailevaksi professoriksi

Norjalainen alttoviulutaitelija, professori Lars Anders Tomter on kutsuttu alttoviulun vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan lukuvuodeksi 2014–2015. Vierailuprofessuuri perustetaan Taideyliopiston lisärahoituksella. Alttoviulun professuuri on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Vieraileva professori antaa mestarikurssiopetusta ja osallistuu koulutuksen ja kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin suunnitteluun. Hän toimii alttoviuluopiskelijoiden mentorina ja kartoittaa uusia kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia.

- Alttoviulun asema viime vuosikymmeninä on muuttunut, ja se on alettu nähdä yhä enemmän myös sooloinstrumenttina. Alttoviulistit ovat hyvin verkottuneita, ja pohjoismaista yhteistyötä tehdään paljon. Tunnen hyvin tulevat kollegani Sibelius-Akatemiassa, mutta en ole aiemmin opettanut täällä joten odotan työskentelyä innolla, Tomter sanoo. 

Vierailevat opettajat ovat tärkeitä Taideyliopiston koulutuksen kansainväliselle kiinnostavuudelle. Osa-aikaisten vierailuprofessuurien avulla voidaan rekrytoida vetovoimaisia kansainvälisiä ammattilaisia, jotka eivät voi sitoutua kokopäiväiseen työskentelyyn.

- Alttoviulun opiskelijoitamme odottaa yhä kansainvälisempi ja monimuotoisempi työkenttä, jonka haasteet ja mahdollisuudet Tomter tuntee poikkeuksellisen hyvin. Hän voi merkittävästi tukea opiskelijoita tunnistamaan omat vahvuutensa ja löytämään paikkansa taiteilijoina ja pedagogeina. Samalla saamme arvokasta palautetta koulutuksemme tasosta ja ideoita sen kehittämiseksi, toteaa Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston dekaani Kaarlo Hildén.

Lars Anders Tomter toimii tällä hetkellä Oslon musiikkiakatemian alttoviulunsoiton professorina. Hän on kysytty opettaja ja taiteilija, joka on 25-vuotisen uransa aikana esiintynyt merkittävissä konserttitaloissa ympäri maailmaa. Tomterin repertuaari kattaa alttoviuluohjelmiston keskeiset teokset, ja hän on myös kantaesittänyt lukuisia itselleen sävellettyjä teoksia. Opetuskokemusta hänellä on myös muun muassa Kööpenhaminan konservatorion ja Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulun vierailevana professorina.

Tomterin nimitti tehtäväänsä Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg Sibelius-Akatemian dekaanin esityksestä. Vierailevat professorit nimitetään aluksi lukuvuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot:
Kaarlo Hildén, klassisen musiikin osaston dekaani
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
puh. 040 710 4312
kaarlo.hilden@uniarts.fi