Taiteellisen toiminnan kokonaisuudet

DIG.-Festivaali
Juilliard/Mälkki-yhteistyö
Kansainväliset kilpailut
Kolmisointu
Kuule! – Musiikkitalon yleisötyö
Musiikkitalon klubi
Oopperakoulutus
Sibafest
Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja eurooppalainen yhteistyö
Tohtorikonsertit

DIG.-Festivaali

Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä järjestää vuosittain DIG.-Festivaalin. DIGin tapahtumapaikka on Musiikkitalon Black Box -sali ja Musiikkitalon klubi.

DIG.-Festivaaleilla on esiintynyt mm. seuraavat jazzin huippunimet: Wayne Shorter Quartet, Lionel Loueke trio, Pat Martino, Chris Potter, Carmen Lundy ja Jason Moran.

Juilliard/Mälkki-yhteistyö

Vuonna 2013 Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri teki yhteistyötä Juilliardin kanssa Susanna Mälkin johdolla. Maaliskuussa 2013 10–15 Sibelius-Akatemian opiskelijaa matkusti harjoitusperiodille New Yorkiin. Kamariorkesterin toinen puolisko koostui Juilliardin soittajista. Harjoitusperiodi päättyi konserttiin. Elokuussa 2013 Juilliardin soittajat saapuivat Suomeen, jossa harjoitusperiodin jälkeen sama kokoonpano esiintyi Musiikkitalon konserttisalissa Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä.

Kansainväliset kilpailut

Sibelius-Akatemia järjestää joka viides vuosi kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun (seuraava kilpailu syksyllä 2017), joka kolmas vuosi kansainvälisen Harald Andersén -kuorokilpailun (seuraava kilpailu syksyllä 2015) ja on toisena järjestäjänä yhdessä Sibelius-Seuran kanssa kansainvälisessä Jean Sibelius -viulukilpailussa (11. kilpailu vuonna 2015).

Kolmisointu

Järvenpään kaupunki, Paloheimon säätiö ja Sibelius-Akatemia tekevät yhdessä Kolmisointu-yhteistyötä, jonka puitteissa Sibelius-Akatemia tuottaa mm. musiikkiohjelmaa ja koulutusta Järvenpäässä.

Kuule! – Musiikkitalon yleisötyö

Sibelius-Akatemia on mukana Musiikkitalon yleisötyössä, joka kantaa nimeä Kuule! Ohjelma tuottaa mm. esityksiä ja työpajoja lapsille, yhteislaulukonsertteja, taiteilijatapaamisia, luentokonsertteja sekä suurta suosiota saanut Tunne orkesterisi -sarjaa.

Musiikkitalon klubi

Musiikkitalon klubi tarjoaa elävää musiikkia viikoittain Musiikkitalon ravintolassa. Sibelius-Akatemia vastaa torstai-iltojen ohjelmasta. Tule ja tapaa tulevaisuuden tähdet torstaisin!

Sibelius-Akatemia on ainoa yliopistotasoista oopperakoulutusta antava oppilaitos Suomessa

Oopperakoulutukseen valitut laulajat saavat opetusta näyttämöllisissä aineissa, ja käytännön työtä opitaan oopperaproduktioissa. Täysimittaisia orkesterisäestyksellisiä oopperatuotantoja on vuosittain kaksi, ja esityksissä on täydellinen lavastus ja puvustus. Kokonaisten oopperaesitysten lisäksi oopperakoulutus esittää kerran lukukaudessa vaihtelevasti joko oopperakatkelmia tai lyhennelmän yhdestä oopperasta.

Lue lisää Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta.

Sibafest

Sibafest on Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä päätapahtuma. Festivaalin tavoitteena on esitellä ja tehdä tunnetuksi Sibelius-Akatemian toimintaa koko sen laajuudessa.

Sibafestin avulla pyritään kasvattamaan kontaktipintaa Sibelius-Akatemian ja pääkaupunkilaisten välille. Festivaalin päätapahtumapaikka on Helsingin Musiikkitalo. Sibafestille nimitetään joka kerta eri taiteellinen johtaja. Sibafestin kävijämäärät ovat tähän mennessä olleet 7 000–8 000 kävijää festivaalia kohden. Esiintyjiä jokaisella festivaalilla on ollut noin 500.

Lue lisää Sibafestin sivuilta.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri

Lähes sata vuotta toiminut Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri kokoaa yhteen talon kaikki orkesterisoitinten opiskelijat. Huippukapellimestarit pedagogeina ja Musiikkitalon konserttisali antavat eväät ammattimaiselle orkesterikokemukselle. Orkesteri on aktiivinen jäsen Euroopan nuoriso-orkestereiden liiton (EFNYO) toiminnassa ja erityisesti muusikoiden liikkuvuutta edistävässä musXchange-vaihto-ohjelmassa.

Tohtorikonsertit

Suurin osa Sibelius-Akatemiassa valmistuvista tohtoreista valmistuu taitelijakoulutuksesta, johon kuuluu taiteellisia opin- ja taidonnäytteitä. Sibelius-Akatemiassa järjestetään vuosittain kymmeniä tähän koulutukseen liittyviä tohtorikonsertteja. Taiteellisia tohtorikonsertteja järjestetään kaikissa koulutusohjelmissa. Taiteellisella linjalla tehtävään musiikin tohtorin tutkintoon sisältyy viisi konserttia.