Osallistava taiteellinen toiminta

 Kuule, minä sävellän!  Koulutus
 Projektit  Tapahtumat

 

Sibelius-Akatemian osallistava taiteellinen toiminta sisältää opintojaksoja, projekteja, tutkimusta sekä tapahtumia. Toiminta on käynnistynyt vuonna 1992 ja sillä on ollut matkan varalle useita eri nimiä: yleisökasvatus, yleisökoulutus, yleisötyö, Education-alan toiminta ja Luovat muusikon taidot (Luomus).

Näillä sivuilla pääsee tutustumaan tarkemmin, mistä kaikesta osallistavassa taiteellisessa toiminnassa on tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa kysymys.

 


Ajankohtaista yleisötyössä

« Takaisin

12 uutta lasten ja nuorten sävellystä kantaesitetään Musiikkitalossa 31.10.2014

Lasten ja nuorten Kuule, minä sävellän! - sävellyskonsertin innoittajana on tällä kertaa valokuva. Konsertti järjestetään Musiikkitalossa 31.10.2014 klo 16.00.

Musiikkitalon, sen päätoimijoiden ja Suomen Kansallisoopperan Kuule, minä sävellän! -hankkeessa lapset ja nuoret säveltävät ammattisäveltäjien johdolla ammattimuusikoista kootulle orkesterille.

Tällä kertaa pohditaan, mitä yhteistä on valokuvauksella ja säveltämisellä.

Mukana on 12 iältään 7-14-vuotiasta lasta ja nuorta pääkaupunkiseudun kouluista. Heitä ohjaavat säveltäjät Pasi Lyytikäinen ja Riikka Talvitie. Valokuvausta opiskellaan Suomen Valokuvataiteen museon työpajaohjaaja Tuukka Kankaan johdolla. Mukana nuoria säveltäjiä ohjaamassa ovat myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian eri aineryhmien opiskelijat.

Säveltämistyötä tehdään lokakuun 2014 aikana Musiikkitalossa ja Suomen Kansallisoopperassa.

Konsertti

Lasten ja ammattilaisten yhteistyön tuloksista pääsee nauttimaan perjantaina 31.10.2014 klo 16.00 Musiikkitalon Alalämpiössä. Konserttiin on vapaa pääsy.

Sävellyskonsertin kamariorkesteri koostuu Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Kansallisoopperan orkesterin muusikoista, ja kantaesitykset johtaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opiskeleva Kara Koskinen.

Kuule, minä sävellän!

Kuule, minä sävellän! -projektin keskeinen ajatus on toteuttaa nuoren säveltäjän musiikillinen visio sellaisenaan. Ohjaajat auttavat lapsia ainoastaan sävellysteknisissä asioissa. Sävellykset kirjoitetaan nuoteiksi orkesterimuusikoita varten. Lapset ja nuoret tutustuvat eri instrumentteihin ammattimuusikkojen johdolla ja musiikin eri elementteihin leikin ja musiikillisen keksimisen avulla.

Valokuvallista työskentelyä ohjaa lasten oma kiinnostus. Mietitään, mitkä kuvat kiinnostavat meitä ja miksi. Puhutaan yhdessä lasten kuvaamista kuvista ja käytetään Suomen valokuvataiteen museon kokoelmakuvia sävellysten innoittajina.

Kuule, minä sävellän! -hanke on Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Suomen Kansallisoopperan ja New Yorkin filharmonisen orkesterin vuonna 2011 käynnistynyt yhteistyöprojekti, johon on tähän mennessä osallistunut 70 lasta ja nuorta. Syksyllä 2014 mukana yhteistyössä on myös Suomen valokuvataiteen museo.

Lisätietoja:

Tapahtumapäällikkö Juha Ahonen, Musiikkitalo, p. 020 707 0406
Lehtori Riitta Tikkanen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, p. 040 710 4332
Yleisötyön vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva, Suomen Kansallisooppera, p. (09) 4030 2516
Yleisötyövastaava Lotta Djupsund, Suomen valokuvataiteen museo, p. 050 577 5742