Osallistava taiteellinen toiminta

 Kuule, minä sävellän!  Koulutus
 Projektit  Tapahtumat

 

Sibelius-Akatemian osallistava taiteellinen toiminta sisältää opintojaksoja, projekteja, tutkimusta sekä tapahtumia. Toiminta on käynnistynyt vuonna 1992 ja sillä on ollut matkan varalle useita eri nimiä: yleisökasvatus, yleisökoulutus, yleisötyö, Education-alan toiminta ja Luovat muusikon taidot (Luomus).

Näillä sivuilla pääsee tutustumaan tarkemmin, mistä kaikesta osallistavassa taiteellisessa toiminnassa on tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa kysymys.

 


Ajankohtaista yleisötyössä

« Takaisin

Lapset ja nuoret säveltävät jälleen ammattilaisten johdolla

Kuule, minä sävellän! -hankkeessa musiikin innoittajana tällä kertaa liike

Kuule, minä sävellän! -hankkeessa lapset ja nuoret säveltävät ammattisäveltäjien johdolla ammattisoittajista kootulle orkesterille. Hanke on Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Suomen Kansallisoopperan ja New Yorkin filharmonisen orkesterin vuonna 2011 käynnistynyt yhteistyöproejkti, johon on tähän mennessä osallistunut 58 hyvin erilaiset musiikilliset taustat omaavaa lasta ja nuorta.

Tänä talvena mukana on 12 iältään 10-16-vuotiasta lasta ja nuorta pääkaupunkiseudun kouluista. Lapsia ja nuoria ohjaavat säveltäjät Pasi Lyytikäinen ja Ilkka Hammo sekä Sibelius-Akatemian eri aineryhmien opiskelijat. Sävellystyötä tehdään 9.-24. tammikuuta Musiikkitalon ja Kansallisoopperan tiloissa.

Lasten ja ammattilaisten yhteistyön tuloksia esitellään sävellyskonsertissa Kansallisoopperan Alminsalissa 1. helmikuuta. Kamariorkesteri koostuu Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Kansallisoopperan orkesterin muusikoista, ja kantaesitykset johtaa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opiskeleva Jutta Seppinen. Konsertti järjestetään yhteistyössä Sibafestin kanssa.

Kuule, minä sävellän -projektin keskeinen ajatus on toteuttaa nuoren säveltäjän musiikillinen visio sellaisenaan. Ohjaajat auttavat lapsia ainoastaan sävellysteknisissä asioissa. Sävellykset kirjoitetaan nuoteiksi orkesterimuusikoita varten. Lapset ja nuoret tutustuvat eri instrumentteihin ammattimuusikkojen johdolla ja musiikin eri elementteihin leikin ja musiikillisen keksimisen avulla.

Tällä kertaa erityisenä teemana on liike musiikin innoittajana. Kukin nuori säveltäjä tekee musiikkia valmiiseen koreografiaan. Tätä varten kuusi vantaalaisen Vaskivuoren lukion tanssilinjan opiskelijaa on laatinut kolme koreografiaa, joihin säveltäjät ovat tutustuneet videon välityksellä. Sävellyskonsertissa koreografiat nähdään Vaskivuoren lukiolaisten esittäminä. Koreografioiden viimeistelyssä apuna on ollut Kansallisbaletin tanssija Jouka Valkama. Tanssijoiden puvut on suunnitellut Taideteollisen korkeakoulun opiskelija Ewa Galak, ja valaistuksen esitykseen suunnittelee Vesa Pohjolainen.


Lisätietoja Kuule, minä sävellän hankkeesta Sibelius-Akatemian verkkosivuilla
Lue blogista säveltäjä Pasi Lyytikäisen ja lehtori Riitta Tikkasen haastattelu

Lisätietoja: lehtori Riitta Tikkanen, riitta.tikkanen (at) siba.fi