« Takaisin

Tohtorintutkinto tuotti uutta käyrätorvimusiikkia ja tarjoaa orkesterimuusikon näkökulman yleisötyöhön

Käyrätorvisti Tero Toivonen tuo tohtorintutkinnossaan lavoille tuoretta käyrätorvimusiikkia ja valaisee orkesterien yleisötyötä muusikon näkökulmasta. Toivosen taiteilijakoulutuksesta valmistuva tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 18.10.2014.

Taiteellisen tohtorintutkintoon sisältyvissä viidessä jatkotutkintokonsertissa Toivonen esitteli perinteisten ja tunnettujen, käyrätorvelle ja eri kokoonpanoille sävellettyjen kamarimusiikkiteosten rinnalla uusia sävellyksiä sekä tuntemattomampia helmiä. Jatkotutkintokonsertteihinsa Toivonen tilasi uutta musiikkia P.H. Nordgrenilta, Uljas Pulkkisilta, Christian Holmqvistilta ja Marzi Nymanilta.

- Toivon, että harvoin kuullut sävellykset ja täysin uudet teokset herättävät kuulijoiden kiinnostuksen ja päätyvät tulevaisuudessa mahdollisimman monen kamariyhtyeen nuottitelineille, Toivonen toteaa.

Onnistunut yleisötyöprojekti syntyy rakkaudesta musiikkiin

Yleisötyö on Suomessa viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tullut osaksi lähes jokaisen kulttuurilaitoksen toimintaa. Kirjallisessa työssään Pitkä matka lähelle: orkesterimuusikko yleisötyön tekijänä Toivonen kuvaa omaa matkaansa orkesterimuusikkona ja yleisötyön tekijänä ja esittelee erilaisia yleisötyöprojekteja, joissa on ollut mukana.

- Yleisötyötä on menestyksekkäästi tutkittu vuosien varrella monelta kantilta. Orkesterimuusikon ääni kuitenkin on mielestäni aina puuttunut. Matka lavalta muutaman metrin päässä istuvan yleisön joukkoon on orkesterimuusikolle yllättävän pitkä ja haasteellinen, Toivonen huomauttaa.

Toivonen antaa kirjallisessa työssään kuvan orkesterin yleisötyöstä, sen lähtökohdista ja nykytilanteesta. Hän avaa yleisötyön tavoitteita sekä sitä tapaa, jolla alan koulutusta on järjestetty.

- Yleisötyötä tehdään Suomessa ja maailmalla hyvin eri lähtökohdista. Rahoitusmallit ja toiminnan tarkoituksenmukaisuus vaihtelevat valtavasti. Onnistuneita yleisötyöprojekteja yhdistää rakkaus itse musiikkiin, Toivonen kiteyttää.

Tero Toivonen työskentelee tällä hetkellä Tapiola Sinfoniettan käyrätorven äänenjohtajana.

Lisätietoja: Tero Toivonen, pikkueetu@hotmail.com, puh. 0400 516402Tero Toivosen tohtorintutkinnon (taiteilijakoulutus, DocMus-tohtorikoulu)
tarkastustilaisuus Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa
(Töölönkatu 28) 18.10.2014 klo 12.00

Taiteellinen osio: Kaanonin laitamilta - käyrätorvimusiikin vähemmän tunnettuja ja esitettyjä helmiä
Kirjallinen työ: Pitkä matka lähelle: orkesterimuusikko yleisötyön tekijänä

Tarkastustilaisuuden valvojana toimii MuT, prof. (2014-2015) Anu Vehviläinen
Lausunnon taiteellisesta opin- ja taidonnäytteestä antaa prof. Mikael Helasvuo
Lausunnon kirjallisesta työstä antavat dosentti, PhD Timo Cantell ja MuT Markus Kuikka